Home > WEBSHOP > YOGABENODIGDHEDEN > YOGAMATTEN

YOGAMATTEN

Een yogamat kopen die bij je past: hoe kies je?

 

Het kiezen van de juiste yogamat is van het grootste belang, want een verkeerde keuze kan gevolgen hebben voor uw oefeningen en comfort. Vaak zijn de redenen om een yogamat te kopen de noodzaak om thuis te oefenen, hygiëne en motivatie - het is prettiger om te oefenen met materiaal dat bij u en uw stijl past. Daarom hebben we criteria geselectioneerd om u te helpen bij uw keuze.

 

      Yogamatten van verschillende kleuren opgerold en verticaal geplaatst. 

 

Kies uw mat op basis van het materiaal en de duurzaamheid.

 

In onze winkel kunt u kiezen tussen matten van TPE (Thermoplastisch Elastomeer), PVC (Polyvinylchloride) of kurk en natuurrubber.

 

TPE is een klasse van copolymeren die de voordelen van rubber en kunststof combineren. TPE-matten zijn zachter dan PVC-matten en bieden daarom meer comfort bij het liggen of zitten. Onze TPE-yogamatten geven geen schadelijke stoffen af en zijn hypoallergeen en 100% biologisch afbreekbaar.

 

PVC is een thermoplastisch polymeer. Matten van dit materiaal gaan vele jaren mee en zijn meer bestendig dan TPE-matten. PVC-yogamatten worden het meest gebruikt omdat ze een antislip oppervlak hebben. Merk echter op dat PVC een zeer dichte celstructuur heeft die de absorptie van vocht verhindert. Met andere woorden, als je te veel zweet tijdens een yogasessie, vergeet dan niet een handdoek mee te nemen om je mat af te vegen.

 

De PVC matten die wij aanbieden volgen een strikt productieproces dat ervoor zorgt dat er geen toxische emissies worden geproduceerd. Onze PVC matten zijn STANDARD 100 gecertificeerd door OEKO-TEX®, wat garandeert dat u en uw gezin niet in contact komen met schadelijke stoffen.

 

Kurk en natuurrubber bieden een extra keuze als u zowel technische als ecologische matten zoekt. De kurk die de bovenlaag van deze matten vormt, heeft antislip- en antimicrobiële eigenschappen, terwijl het rubber dat de onderlaag vormt, zich zeer goed aan de vloer hecht.

 

Voor de productie van beide materialen hoeven geen bomen te worden gekapt, waardoor ze een uitstekende ecologische keuze zijn. De productie van deze tapijten wordt gecontroleerd door QIMA®?, een onafhankelijk bedrijf dat gespecialiseerd is in ethische audits.

 

Kies uw mat afhankelijk van de beoefende yogastijl.


TPE matten: bieden het meeste comfort voor zachte vormen van yoga, zoals Hatha Yoga, Yin Yoga, Restorative Yoga of Kundalini Yoga. TPE is niet geschikt voor actievere vormen van yoga, omdat dit materiaal kwetsbaarder is dan de andere.

 

PVC matten: kunnen worden gebruikt voor alle yogastijlen. Zij hebben het voordeel dat zij zeer duurzaam zijn en de langste levensduur hebben. Als u een zeer dynamische vorm van yoga beoefent - Ashtanga Yoga, Vinyasa Flow, Power Yoga of Hot Yoga - dan voldoet dit type mat misschien wel aan uw verwachtingen. Als u echter te veel zweet, moet u wel het oppervlak schoonvegen om de antislip-eigenschappen te behouden. 

 

Kurk en natuurrubber matten: worden gebruikt bij alle vormen van yoga. Hun voordeel is dat hoe meer je zweet, hoe antislipper ze worden. Met andere woorden, als je droge handen hebt, is het beter om je mat te bevochtigen voor je sessie.

 

                               Yogamatten van Manduka gestapeld om een piramide te vormen.

 

Maten.

 

Uw doel is een mat in uw maat te vinden die u in staat stelt alle posities uit te voeren die bij de discipline horen. Wij bieden matten aan in verschillende maten, variërend van 1,8 m (standaardmaat) tot 2 m in lengte. Hun breedte ligt tussen 61 cm en 66 cm.

 

De dikte van onze matten zijn 4 mm of 6 mm: dikkere matten zult u in onze winkel niet aantreffen omdat wij van mening zijn dat te dikke matten u uw stabiliteit doen verliezen bij het uitvoeren van staande balanshoudingen.

 

Gewicht.

 

Onze TPE-matten zijn de lichtste: 1,2 kg. De matten van kurk en natuurrubber wegen 2,35 kg. PVC-matten wegen tussen 2 kg en 3,4 kg, afhankelijk van het model.

 

De keuze van het gewicht van uw mat kan belangrijk zijn als u bijvoorbeeld op de fiets naar uw yogastudio gaat en uw last wilt verlichten. Het is duidelijk dat hoe dikker de mat is, hoe zwaarder het ook is. Het is aan u om te beslissen waar je comfort best ligt: bij het vervoer of in de klas tijdens liggende posities.

 

Onderhoud.

 

Alle yogamatten hebben regelmatig onderhoud nodig om te voorkomen dat ze een broedplaats voor ziektekiemen worden. Leer welke producten u moet gebruiken om uw mat te ontsmetten zonder deze te beschadigen door onze pagina over specifieke ontsmettingsmiddelen te raadplegen.